aprīlis 19, 2012

Koncerts "Pasakas par ziediem"


Svētdien,  22. aprīlī pl. 1 pm

Anna Sakse "Pasakas par ziediem"

Mūzikas autors ir komponists Valts Pūce, kuŗš uzvedumā pats būs pie klavierēm un uzstāsies kopā ar šarmanto flautisti Ditu Krenbergu.



Stāstnieka lomā iejutīsies Jaunā Rīgas teātra aktieris Gundars Āboliņš, kuŗš klausītājiem stāstīs par mīlestību, par jūtu daudzveidību, caur to parādot visas cilvēka dzīves šķautnes. Pētera Apses fotogrāfijas ilustrēs pasakas par ziediem, radot vaļu fantāzijai un iztēlei.
Sarīkojums būs Apvienotās draudzes lielajā zālē, 1385 Andrews Avenue, Lakewood, Ohio.

Ar $25 ziedojumu pie ieejas. Draudzes skolas bērniem ar vecākiem - ieeja brīva. KLK abonētājiem - ar 3. kuponu.

*   *   *   *   *

Dace Micāne Zālīte (Guilforda, Konektikuta), 15. aprīlis:


Viņi mums atveda Latviju – ar tās dzīvo radošo spēku, skanīgo latviešu valodu, spēcīgām emocijām, un nu„baterijas ir uzlādētas”, saku komponistei un Latviešu Kultūras biedrības TILTS  Mūzikas nodaļas vadītājai, latviešu kultūras darbiniecei Dacei Aperānei pēc koncerta Salas baznīcā Longailendā.

Izrāde ir izdevusies un guvusi atzinību – par to liecina ilgstoši aplausi zālē, ko latviešu mākslinieku ansamblim veltī Ņujorkas apkārtnes latvieši, tuvējo latviešu skolu - Ņudžersijas, Jonkeru latviešu skolu skolēni. Ziedojums Rūtas Gravas piemiņai Latviešu Kultūras biedrībai TILTS sniedza ievērojamu atbalstu visu 5 ASV pilsētu tūrei - Ņujorkā, Filadelfijā, Mineapolē, Čikāgā un Klīvlandē. Ziedojums no ALA Kultūras nozares arī palīdzēja Ņujorkas Latviešu organizāciju padomei sarīkot tūres pirmo izrādi sadarbībā ar Latviešu Kultūras biedrību TILTS.


Šis ir pirmais kopprojekts, ko rīko TILTS Daces Aperānes vadībā  un „Latvijas koncerti" (valsts iestāde), tā idejas autors un producents Gundars Ķirsis. Uz ASV no Latvijas atvests profesionāls, estētisks, mūsdienīgs skatuves mākslas darbs. Ielūkosimies tuvāk „Pasakas par ziediem” skatuves kompozīcijā, tās krāšņajā partitūrā un izpildījuma profesionalitātē.


Tas ir latviešu rakstnieces Annas Sakses septiņu pasaku stāstījums - atlase no grāmatas „Pasakas par ziediem”. Kompozīcijā ietverti vairāk nepazīstami un neparasti stāsti. Mūzikas valoda ir daudzu teātra izrāžu Latvijā autora,  komponista Valta Pūces īpaši šim uzvedumam radīta mūzika klavierēm un Ditas Krenbergas flautas spēlei. Jāizceļ veiksmīgā vadmotīva loma muzikālajā izrādes kompozīcijā, latviešu kamermūzikai raksturīgais melodiskums, intimitāte un gaišas skumjas. Vadmotīvs izrādes sākumā ved uz pareizām sliedēm – solot jaunu un modernu tikšanos ar tautā labi pazīstamajām pasakām. Komponists ne tikai muzicē, bet klavieres izmanto trokšņu radīšanai, piemēram, viegli uz klavieru korpusa iztaktējot aizejoša vilciena ritmu.

Valts Pūce nāk no slavenās Pūču dzimtas, un bostonieši labi atminas viņa tēva brāli režisoru Jāni Pūci un viņa dzīvesbiedri aktrisi Elzu Pūci, kas trimdā veidoja Bostonas teātri. Komponists Valts Pūce maz, bet precīzi iesaistās aktierspēlē. Arī Ditas Krenbergas ne tikai virtuozā flautas spēle, bet arī aktrises loma izrādē ne tikai bezvārdu etīdēs, bet arī ar tekstu uzvedumā ienes šarmantu un daudzveidīgu – sievietes – zieda, sievietes – dabas būtnes tēlu, veidojot saspēli ar uzveduma centrālo tēlu Stāstnieku, ko atveido Gundars Āboliņš.


Latvijā vadošā aktiera Gundara Āboliņa talants atklājas un apžilbina ar spēju sekundes simtdaļas laikā pāriet no viena tēla citā, veidojot plašu „Pasakas par ziediem” tēlu galeriju. Transformējas ne tikai balss tembrs, kas mainās no trausla zieda čukstiem līdz dusmās aurojoša Ziemeļvēja vārdu brāzmām. Ķermeņa plastika un satīrisks akcents īpaši pārsteidz pasakās „Tītenis”, „Zaķkāposti”. Cilvēka dvēseles pārdzīvojuma smalkums ir pasakās „Sniegpulkstenīte”, „Kamēlija” un „Lilija”. Tikumu un netikumu atspoguļojums personificētu ziedu dzīvēs ar klāt piemestu ironijas devu pasakās „Magone”, „Sausziedis”.


Izrādes kompozīcija veidota apļveidīgi – divu baltu ziedu, sākumā sniegpulkstenītes un noslēgumā lilijas mīlestības stāstos, kas runā par jūtu daudzšķautņaino spēku un augstāko pakāpi – ziedošanos.


Visu kopā saliedē muzikālā partitūra - klavieru un flautas tālākais vēstījums mūzikā, kas nebūt neilustrē tekstu, bet dod papildus dimensiju. To arī krāsu un spēcīgu tuvplānu detaļās uz ekrāna rāda Pētera Apses ”Pasakas par ziediem” attēlu stāsts, veidojot savu vizuālo ritmu, kas ir lakonisks, neizraibināts, bet, šķiet, foto mirklī notvēris zieda un dabas burvību. Latviski apskaidroti un cilvēciski patiesi runā izrāde.Pēc izrādes Dita Krenberga saka: ”Tas stāsts varbūt nav tikai par ziediem, bet cilvēkiem, par dzīvi.” „Visu laiku kamols kaklā, gribas raudāt”, atzīstos. Gundars Āboliņš aktiera redzībā atbild: ”Tāpēc jau ir teātris, lai cilvēks izsmietos un izraudātos”.


Gribas vēlēt, lai koncertuzvedumu „Pasakas par ziediem” piedzīvo latviešu skatītāji ārpus Latvijas ne tikai ASV, bet arī Kanādā, Austrālijā, Eiropā. Paldies izrādes ansamblim un rīkotājiem, kas deva iespēju saņemt patiesu mākslas baudījumu – un tieši laikā, kad Amerikas austrumu krastu apciemo ziedonis.
* * * * *

Foto galerija: koncerts Klīvlandes draudzes namā
22. aprīlī, 2012












Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru