decembris 04, 2011

Svētku smarža tirdziņā

Šogad latviešu Ziemassvētku tirdziņš Klīvlandes Apvienotās draudzes zālē notika 4. decembrī, tieši Otrajā Adventē. Jau pirms dievkalpojuma agri no rīta tika iekārtotas tirdzniecības vietas, lai pirmie apmeklētāji varētu nopirkt iecerētās dāvanas. Tomēr īstais tirgus sākās pēc dievkalpojuma, kad zāle bija jau ļaužu pārpilna.

Daudzi klīvlandieši atceras, ka senākos laikos tirdziņš esot bijis kupli apmeklēts un daudzām ģimenēm tā bijusi ilgi gaidīta satikšanās iespēja. Arī šogad, manuprāt, bija daudz cilvēku. Un tāpat visi vairāk runājās par gaidāmiem Ziemassvētkiem, par dāvanām saviem mīļajiem, par piparkūku cepšanu un to mīklas noslēpumiem, par mazbērnu un bērnu gaidīšanu ciemos uz svētkiem. Citi apstaigāja katru galdiņu, lai iepazītu latviešu mākslinieku darinājumus un Klīvlandes saimnieču gardumus.

Zigurds Reineks
Liels pārsteigums bija redzēt tik daudz latviešu rotaslietu! Pārsla Kriķe, juveliere no Viskonsīnas štata, bija atsūtījusi pašas darinātus sudraba piekariņus, auskarus, dzintara darinājumus un skaistas Ziemassvētku kartiņas, lai Klīvlandes Apvienotās draudzes Dāmu komiteja varētu tās piedāvāt tirdziņā.
Tur pat blakus arī Zigurds un Vita Reineks kā jau katru gadu uz diviem gariem galdiem bija izlikuši ļoti skaistas no Latvijas atvestas rotaslietas, galdautus, grāmatzīmes, prievītes, mīļus vēstuļu blociņus un dāvanu zīmītes. Keramikas svečturi, suvenīri un vāzes darināti tepat, Klīvlandē. Un keramikas eglīte ātri vien tika nopirkta kādas latviešu ģimenes jaunākajai atvasei.


Līga Daiga (pa labi) ar māsu Maiju
Vēl kāda īpaša viese bija latviešu māksliniece no Toledo - Līga Daiga, kuras darinātās stiklu pērlīšu rokassprādzes un krelles apbūra katru dāmu.

Tas ir mans vaļasprieks,“ stāsta Daigas kundze un rāda man kādu smalkām pērlītēm latviešu ornamentos darinātu rokassprādzi. Skaisti!


Silvija Resnis (pa vidu)
Tur pat blakus Silvija Resne mazā eglītē iekārusi pašas apgleznotas stikla bumbas, bet visu pārējo galdu klāj apsveikumu kartiņas. Tās ir tik īpašas, ka reti kurš var paiet garām – no prievītēm un jostām ieskanēti datorā raksti, lai no tiem izdrukātu mazas eglītes.

Kad tās skaisti sarindotas uz iepriekš sagatavotām kartiņām, vēl atliek tikai pielīmēt mēnesi naksnīgajās debesīs. Un Silvija tā attēlu ieguvusi no īsta dzintara!

Ivars Ragainis piedāvā latviešu skolas
bērnu kartiņas
Arī Ragaiņu ģimene, kas pirmo gadu piedalās šādā tirdziņā, piedāvā īpaši mākslinieciski darinātas latviskas dāvanas – no paštaisīta papīra izgrieztas mazas, mazītiņas kartiņas, kas zelta diegā sasietas ar zīdpapīru. Ar vilnas dziju tamborētas sniegpārslas, kuras var iekārt logos, vai bērniem tamborētas ziemas cepures ar garām ausīm un pušķainiem bumbuļiem. Apbrīnojami, cik daudz un tiešām skaistu lietu spēj pagatavot Ragaiņu ģimenes saimniece Ieva! Viņa arī mudināja Klīvlandes Apvienotās draudzes Latviešu skolas bērnus pirms šī tirdziņa uzzīmēt Ziemassvētku kartiņas. Un to bija ļoti daudz! Krāsainas, sudrabainas, melnbaltas un zelta! Ar bērnu Jēzu silītē, ar eglītēm, zvaigznēm un sniegavīriem. Tirdziņa apmeklētājiem bija ko acis mielot, pircējiem – gandarījums, ka atbalsta bērnu iniciatīvu, bet bērniem – prieks par nopelnīto naudiņu svētku priekšvakarā.

ASV kongresmenis
Dennis Kuciničs 
Daugavas Vanadžu kopa un draudzes Dāmu komiteja bija sarūpējuši tik daudz gardumu latviešu Ziemassvētku galdam, ka to aromāts pārņēma visu prātus – mazsālīti gurķīši, skābēti kāposti, marinēti ķirbji, pašcepta rupjmaize, medus, dzeltenmaize, pīrādziņi, saldās maizītes, biezpienmaizītes, kanēļmaizītes un pat ievārījumi. Vai es vēl ko nenosaucu? Jā, latvieši ir vareni ēdāji! Bet viņi prot ne tikai garšīgi gatavot, bet arī skaisti pasniegt! Piemēram, Gvido Kubuliņš, kurš pats savām rokām bija pagatavojis piparkūku formu – auseklīti, un piedāvāja tirdziņā dāvanu maisiņos iepakotas šīs latviskās piparkūkas. Nu, kā lai nepriecājas par to?!

Tāpat kā liels pārsteigums visiem bija ieraudzīt latviešu tirdziņā ASV kongresmeni Dennisu Kuciniču.

Tirdziņa gaitā bija iespēja nopirkt arī siltas pusdienas – šķovētus kāpostus ar desiņām. Bet tā noslēgumā draudzes Dāmu komiteja organizēja loteriju. Iegūtie līdzekļi tiks izmantoti pēc vajadzības labdarības mērķiem.

Kā latviešu tautas pasakās šī raksta beigās vēl atliek tikai minēt - „Es arī tur biju! Un medu ēdu, un pienu dzēru!“ Un arī jums iesaku nekad nelaist garām iespēju palutināt sevi uz Ziemassvētkiem ar latviskām dāvanām un gardumiem!

Raksta autore: Anita Zvirgzde

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru