novembris 13, 2011

Daugavas Vanagi sasaucas 60. jubilejā



Klīvlandē Daugavas Vanagu kopu izveido 1951. gada 28. oktobrī, bet jau pēc trīs mēnešiem tiek dibināta Klīvlandes DV apvienība. Šogad 13. novembrī šī organizācija atzīmēja savu 60. gadadienu – cienījams vecums un atzinīgs laika posms. Kā svinīgajā uzrunā Varoņu piemiņas akta un Daugavas Vanagu jubilejas dalībniekiem sacīja patreizējais DV apvienības priekšnieks Zigurds Reineks:

Šīs dienas kontekstā mēs runājam arī par varoņiem, kas cīnījušies militāros konfliktos par neatkarību un patiesību, par bruņoto spēku varoņiem – māsiņām, sanitāriem un karavīriem. Mūsu varoņi ierakstījuši slavas pilnas lapaspuses Latvijas vēsturē.

Z. Reineks uzsvēra, ka šodien svarīgi atzīmēt latviešu karavīru piemiņu arī no citām cīņām – latviešu strēlnieku cīņas, Otro Pasaules karu, leģionārus, Afganistānas un Irākas konfliktus, Bosniju, Vjetnamu, Koreju.

Šodien mums ir tas gods būt blakus pirmo lāčplēšu pēcnācējiem - svētku dalībnieki ar aplausiem un ziediem sveica Rasmu Arsonu, Dzintru Kukaini un Gunāru Klipsonu.

DV Globālā vanadžu goda priekšniece Rita Kaugura ar skaitļiem atgādināja, cik svarīga bijusi un vēl arvien ir DV darbība Latvijas valstiskuma nostiprināšanai.

No saziedotiem un ievāktiem līdzekļiem piešķirtas stipendijas Garezera jauniešiem ($25 tūkst.), Garezera nometnei ($24 tūkst.), Latvijā daudzbērnu ģimenēm ($38 tūkst.) un gultas režīma leģionāriem, invalīdiem ($62 tūkst.), Lestenei ($40 tūkst.) un Okupācijas muzejam ($16,5 tūkst.). Izvesto daudzbērnu ģimeņu atbalsta akcijai Latvijā Klīvlandes DV organizācija nozūtījusi $100 tūkst. Skaitļi ir iespaidīgi, un mērķi - diženi! Bet Vanagu varenumu nosaka ne tikai naudas summas, bet katra individuālais garīgais spēks un pārliecība, ziedošanās vēlme, līdzjūtība un ticība. R. Kaugura vēlēja nepagurt un turpināt iesākto darbu.

DV ASV Zemesvaldes priekšnieks Zigurds Rīders vēlēja Klīvlandes Vanagiem vēl arvien būt par stūrakmeni latvietības saglabāšanai un turpināt rūpēties par bijušajiem leģionāriem. KLB vārdā Dr. Artūrs Grava atskatījās vēsturē par DV kā organizācijas spēju pēc zaudētās Latvijas turpināt cīņu par tās trīs zvaigznēm. Bet Egils Apelis no Klīvlandes Apvienotās latviešu luteriskās draudzes aicināja izvērtēt šodienas pārmaiņas, lai pietiktu spēka iet uz priekšu un nezaudēt ticību saviem spēkiem.

Kad svinīgās runas bija noslēgušās, pateicības raksti tika piešķirti Daugavas Vanadzēm Vilmai Apinis, Dzintrai Kukainis un Nellijai Kronītis. DV Krūšu nozīmi zeltā piešķīra Uldim Kronītim. DV Mūža biedra kartes izsniedza Haraldam Mazzariņam un Guntai Vilkovlaka.

Un tad uz skatuves kāpa ilgi gaidīti, mīļi sveikti un apbrīnoti „Čikāgas piecīši“. Atgriezušies no savas jubilejas koncertturnejas pa Latviju, viņi labprāt sveica Daugavas Vanagus Klīvlandē un sniedza ieskatu savā koncertprogrammā. Emocionāli saviļņojoši bija vērot, kā mūsu latviešu skoliņas bērni uz skatuves dziedāja kopā ar māksliniekiem.

Kā īpašs veltījums izskanēja Alberta Legzdiņa jaunā dziesma „Latvija“ ar Ramonas Frišmanes vārdiem un „Karavīra dziesma“. Bet pāri visam kopējā dziesmā pasākuma viesi varēja vienoties, dziedot:

Par mani, draudziņ, nebēdā,
Mani cēla varoņcilts.
Man pamatā ir laukakmens
Un tēvu zemes smilt‘s.

Raksta autore: Anita Zvirgzde

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru