jūnijs 13, 2012

Klīvlandes draudzes skolas izlaidums

Šā gada 13. maijā atteicām dēla līdzdalību futeņa turnīrā, lai tiktu uz Klīvlandes latviešu skolas izlaidumu, kas sakrīt ar Ģimenes un Mātes dienu. Man tas ir princips. Sports ir sports; Mātes diena ir tikai viena gadā. Pie tam, bērni ir „slepus” gatavojušies šim sarīkojumam, manam vīram atkārtojot savus uzdotos „pantiņus.” Latviešu skolas izlaidums arī svarīgs! Visu gadu esam agri cēlušies un vēlušies tās 2.5 stundas uz Klīvlandi (vienā virzienā), lai bērni tiktu uz latviešu skolu, un gribas tagad baudīt gada noslēgumu, gada „augļus,” kad jūdzes nobrauktas, smērētas maizītes, bērni „mocīti” ar mājas darbiem. Gribas redzēt bērnu liecības!

Gaišā diena sākas ar brīnišķīgu dievkalpojumu draudzes dievnamā, kuŗā aiz Latvijas karoga mūsu skolas bērni iesoļo latviešu tautas tērpos. Karogu nes skolas šā gada vienīgais absolvents Andrejs Albertiņš, kuŗš izstiepies slaids, gaŗš, smuks un smaidīgs! Dievnamu pilda pacilājošu dziesmu skaņa, un Mācītāja Sarma Eglīte, par pamatu izmantodama 98. psalmu („Dziediet tam Kungam jaunu dziesmu!”), runā par Mīlestību, ģimeni, par to, ka Dievs vēlas dzirdēt „jaunu dziesmu” no mums.

Draudze un skola ar interesi un saviļņojumu noklausās fragmentus no Jāzepa Vītola klasiskās koŗa dziesmas „Gaismas pils” un Mārtiņa Brauna populārās dziesmas „Saule, Pērkons, Daugava,” kas sacerēta mūsdienās, bet ir tautā ļoti iemīļota. Mācītāja aicina „bagātināt dziesmu pūru Dievam; šai pūrā meklējam aizvien ‘jaunas dziesmas.’ Bet savās ģimenēs meklējam jaunus veidus, kā cits citu iepriecināt.”

Mācītājas Sarmas uzrunas draudzei un īpaši bērniem ir vienmēr labi pārdomātas un interesantas; es zinu, ka mani bērni tās vienmēr uzmanīgi uzklausa, un mūsu mazā Marija bieži paceļ rociņu, vēlēdamās kaut ko teikt vai atbildēt uz mācītājas uzdotajam jautājumiem.

Pēc dievkalpojuma visi dodas uz sarīkojuma zāli. Skatuves aizkari pušķoti lieliem, dekoratīviem papīra ziediem, pateicoties Anitai Zvirgzdei un Ievai Ragainei. Izlaidumu atklāj viena no Klīvlandes latviešu skolas pārzinēm Inga Reineka. Viņa paziņo, ka skolas šā gada bērnu dievkalpojumu kollektes nauda tiek ziedota t.s. „alternatīvajai ģimenei Zvannieki” Latvijā, ar ko mācītājai Sarmai Eglītei draudzīgi sakari. Zvannieki ir nevalstiska organizācija. Mācītāja Sarma Zvanniekos dzīvoja trīs gadus, strādādama kā “mamma” no 2004. gada līdz 2007. gadam.  

Seko sirsnīga pateicība Iveta Grantai, kuŗa gadiem ilgi mērojusi tālo ceļu no savām mājām Hiljardā (Hilliard), lai viņas bērni Larisa un Aksels varētu apmeklēt latviešu skolu. Iveta daudzus gadus palīdzējusi sagatavot Ziemassvētku lugu, un visādos veidos skolai nākusi talkā, arī mācot ticības mācību un Latvijas vēsturi. Šoreiz Iveta un viņas ģimene nebija klāt un rudenī vairs nebrauks, jo nu jau bērni izauguši. Pietrūks viņas enerģijas un palīdzības! Uzzinām, ka izlaiduma un Ģimenes dienas sarīkojuma galvenā saimniece ir baznīcas lieliskā ērģelniece Līga Zemesarāja. No virtuves plūst kārdinošas smaržas!

Sākas jaukais sarīkojums. Visupirms skolas māmiņas pie rokas uz skatuves uzved viņu bērni. Stāvam visas, savu bērnu ielenktas. Un tad pa vienai māmiņas uz skaisti izrotāta krēsla ved un sēdina bērni un viņām skaita tautasdziesmas par mātes lomu cilvēka dzīvē. Visi bērni savu sakāmo iemācījušies no galvas, un tas ir ļoti aizkustinoši, lūkoties savam bērnam acīs un dzirdēt skaistos tautasdziesmas vārdus. Pēc tam mums pasniedz krāšņus puķu pušķus! Fonā atskan latviešu kokļu maigās skaņas. Burvīgi izdomāts! Šie mīļie bērnu apsveikumi nosaka visa pārējā gaišo noskaņu!

Mūsu mazākie - pirmskolas bērniņi - lieliski nodzied vairākas tautas dziesmas par pasauli un tās radītāju Dievu. Ar tautas dejām uzstājas visi skolēni, un tās izdodas aizraujoši labi! Var redzēt, ka bērniem patīk dejot, it sevišķi mazajām meitenēm!

Pie pults pienāk skolas otrā pārzine Nora Renerta un atgādina, ka šis ir 61. Klīvlandes latviešu skolas izlaidums! Patiešām jābrīnās, ka skola un bijusī trimdas sabiedrība tik ilgi noturējusies! Viņa arī paziņo, ka vairāki Klīvlandes latviešu skolas bērni piedalījušies Amerikas Latviešu apvienības Rumaka lasīšanas akcijā.


Linda Kaņepa, Elisa Renerta, Tālivaldis Bērziņš, Daina Renerta un Matīss Reineks saņem naudas balvas par dalību.


Beidzot visi bērni saņem liecības! Varam būt gandarīti - mūsu bērni labi mācījušies!

Visu priekšā nostājas skolas šā gada absolvents Andrejs Albertiņš un labā latviešu valodā uzrunā klātesošos, pateicoties par skolas devumu. Mūs viņš iepriecina ar savu labi sagatavoto runu un vijolspēli. Lai Andrejam veicas ar skolu, ar studijām, paliekot pie latviešiem lielajā, plašajā ASV! Andreju apsveic Klīvlandes latviešu organizācijas – biedrība, pensionāri, Daugavas Vanagi, Kredītsabiedrība un draudze. Visiem prieks par mūsu jauniešiem, kuŗi apmeklējuši latviešu skolu! 

Kad runas norunātas, varam tērzēt un doties pie bufetes, kur uz šķīvjiem galvenā saimniece Līga un viņas palīgi saliek sātīgo, gardo „gana rausi” (Shepherd’s Pie) ar piedevām. Skolas ģimenes sagādājušas lieliskus saldos ēdienus! 

Rudenī skolā aktīvi piedalīsies tikai 13 ģimenes. Jādomā par to, kā noturēt skolu uz strīpas. Latviešu skaits Klīvlandē turpina sarukt. Bet šie jaukie sarīkojumi liecina par to, cik svarīga daudzām Amerikas latviešu ģimenēm ir saite ar latvietību! Mums jāmeklē „jauna dziesma,” lai nenovecojam!


Skolas izlaiduma galeriju var apskatīt šeit:
http://klivlatbiedriba.blogspot.com/p/galerija-klivlandes-skolas-izlaidums.html
vai kreisajā malā pie "Noderīgas lapas".
Autore: Rita Laima Bērziņa
Foto: Pēteris Renerts, Anita Zvirgzde

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru