jūnijs 20, 2012

Pirmā Līgo darbnīca Klīvlandē „Jāņi-101“


Ir jau dīvaini ielīgot Jāņus 9. jūnijā, bet tāds nu šoreiz bija Klīvlandes Latviešu biedrības eksperiments – darīt kaut ko citādāku nekā ierasts. „Kā būtu, ja mēs aicinātu angliski runājošās latviešu ģimenes uz vienu riktīgu Jāņu darbnīcu?“ - vēl aprīļa vidū diskutēja KLB valde. Tūlīt tapa darba grupa, sludinājums medijos par „Jāņi-101“ klasi, un visi ar lielu aizrautību ķērās pie darba. Plāns bija vienkāršs – iemācīt latviešu līgošanas ieražas tām ģimenēm, kuras tā īsti pat nezina, kā sagatavoties šai Jāņu naktij.
Klīvlandieši bija ļoti atsaucīgi! Aicinājumam dalīties ar zināšanām tūlīt pat atsaucās Jānis Resnis, jo viņš jau izsenis slavens alus meistars. Viņa uzdevums bija iemācīt, kā pareizi ieraudzēt riktīgu latviešu alu pirms Jāņiem. Ar Amerikas produktiem tas neesot nemaz tik vienkārši! Bet – „Acis darba izbijās, rokas darba nebijās!“ Tagad, pēc Jāņu klases, tas daudziem šķiet vienkāršāks par vienkāršu.
Maruta Hāznere piekrita iemācīt sagatavot latviešu Jāņu sieru. Uh, tas dažiem šķita neiespējami, bet Maruta savā sirds mīļumā to izdarīja tik veikli un viegli! „Nu, kas var būt vienkāršāks par ķimeņu siera gatavošanu?!“ – tagad saka daudzas saimnieces.
Bet Maija Grendze tūlīt atsaucās nākt palīgos ar Jāņu vainagu pīšanas metodēm. Izrādījās, ka var ar diegu, var bez tā un var vēl arī citādāk. Viena mistika ar tiem vainagiem! Paldies visiem, kuri atnesa ziedus, papardes un ozolzarus – deviņi dazādi ziedi bija jāiepin Līgo vainagos, lai veselība, auglība un dzīvesgudrība turētos jāņubērnos visu gadu.
 Vēl tikai atlika divas lietas – dziesmas un rotaļas. Te Zanda Zilaote ar Andu Prātiņu bija lietpratējas, kas zināja pareizos Līgo meldijus un rotaļu soļus. Paldies viņām! Anda kopā ar Pētera Brieža prasmīgo vijolspēli parādīja, ka latvieši arī paši pieprot jautrību radīt un kājas ielustēt polkas soļos.
Kad alus ieraudzēts, siers sasiets, dziesmas dziedātas un rotaļāts iets, latviešiem patīk arī gardi pamieloties. Paldies Francim Baueram un Andai Prātiņai, kuri iepriekšējā vakarā kopā ar palīgiem izcepa gardus speķa pīrādziņus! Bet Anita Zvirgzde īstu latviešu rupjmaizi lika galdā – pēc sev vien zināmiem noslēpumiem viņai uz akmens top īsti tumša maize ar biezu garozu. Vīri cīnījās, kuram pirmajam tiks doniņas – tās esot visgardākās! Neiztrūka arī Latvijas Zelta Aldara alus! Bet Jāņa sieru galdā sarūpēja Ausma Grava un Māra Grīna. Paldies visiem!
Tanī vakarā katrs mājās aiznesa paša pītu vainagu, receptes alum un sieram, kā arī Līgo dziesmu vārdus un rotaļu soļus. Mācību burtnīcā Zanda ielika pat QR kodu tiem, kuri vēlas rotaļas apskatīt internetā. Vīri nevarēja vien nobrīnīties – kas tie tādi par jauniem latviešu musturiem? Bet iPhone lietotāji tos sapratīs.
Vai zinājāt, ka Jāņu naktī jaunām meitām ābeles lapu vainags jāmet ozolā? Protams! Bet angliski pārtulkoti latviešu tautas ticējumi izklausās mistiski kā no sentēvu pūralādes:
If you want to know how long do you have to wait until you will be wed, then make a wreath out of an apple tree branches and throw it up into an oak tree!
Cik reizes vainags kritīšot zemē, tik vēl līdz kāzām jāgaida. Un kur nu vēl par kailuma simboliku tautasdziesmās auglības pievilināšanai Jāņu naktī?! Tādi, nu, mēs, latvieši, esam – nedaudz māņticīgi, bet tāpēc savās tradīcijās - stipri!
Jāņi-101 eksperiments lieliski izdevies! Tas iedrošinājis KLB valdi nākamiem jauninājumiem, jo klīvlandiešu atsaucība bijusi necerēti liela. Bet es jau dzirdēju, ka topot nākamā klase… Lai top! (lībiešu valodā - Līgo!)
*   *   *
Jāņu-101 foto galerija redzama šīs lapas kreisajā malā pie "Noderīgas lapas" vai arī nospiežot šo linku:

Raksta autore - Anita Zvirgzde

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru