februāris 02, 2013

Eiropas Parlamenta deputāte Klīvlandē

Inese Vaidere

Latvijas Universitātes profesore un Eiropas Parlamenta deputāte prof. Dr. Inese Vaidere bija izteikusi vēlēšanos 16. decembrī uztāties Klīvlandē ar informatīvu priekšlasījumu par savu darbību Strasbūrā un Rīgā. Viņa ir arī politiskās partijas "Vienotība" valdes locekle un līdzautore 7. decembrī Rīgas Latviešu biedrībā atvērtajai grāmatai “Padomju Savienības nodarītie zaudējumi Baltijā”. Viņas referātus var atrast tīmeklī, lietojot viņas vārdu.

Lai rīkotājiem nebūtu izdevumu, deputāte lūdza, lai viņai raksta ielūgumu. To izkārtoja Klīvlandes Latviešu biedrība. Tā kā noteiktajā datumā abas zāles bija aizņemta ar gadskārtējo Draudzes skolas eglīti, referentei izkārtoja bibliotēkas lietošanu, sākot ar stundu pirms dievkalpojuma.

Savā priekšnesumā Latvijas politiķe pieminēja nacionāli domājošo delegātu nemitīgo spēkošanos ar “krievmīļu” minoritāti. Galvenā tēma bija atreferējumi no viņas izdotās augstāk minētās grāmatas. Tajā apkopoti 2011. gada 17., 18. jūnija starptautiskās konferences referāti. Tajos referenti no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Krievijas, Gruzijas, Vācijas un Polijas apliecināja, ka PSRS okupācijas režīms visām okupētajām valstīm nesis milzīgus zaudējumus.  Konferences mērķis bijis informēt startautisko sabiedrību visā pasaulē par totalitālā režīma būtību, par tā radītajām sekām, kuŗas smagi izjūtam vēl šodien un kuŗas jutīs vēl nākamās paaudzes. Latvijā kopējie demogrāfiskie zaudējumi padomju okupācijas rezultātā ir pārsnieguši 10 miljonus cilvēkgadu. Pašreiz Jānis Mežaks laikrakstā “Latvija Amerikā”, sākot ar nr. 48 un vairākos turpinājumos, ievietojis līdzīga tēmata rakstu “Padomju Savienības militārisma varas ļaunums”.

Vilmārs Kukainis, Maija Grendze,
Inese Vaidere, Zigurds Rīders 
Lai varētu visi kopā nofotografēties, 17 klausītājiem bija jāiziet plašākajā baznīcas apakšstāva telpā. Šo brīdi referente racionāli izmantoja, pasniedzot atvaļinātam rezerves brig. ģen. Vilmāram Kukainim vienu no 11 līdzatvestajām Latviešu Virsnieku apvienības 90 gadu jubilejas medaļām. Pārējos apbalvojumus viņa lūdza nosūtīt pasniegšanai Latvijas vēstniecībā Vašingtonā. Pieklājības pēc deputāte Vaidere uz īsu brīdi apstājās Skolas eglītes sarīkojumā, kā arī Latviešu kultūras dārzā, noliekot tur dzeltenu rožu velti.
Vilmārs Kukainis
*   *   *


Prof. Vaideres uzdevums bija informēt par Eiropas parlamenta darbību, ieskaitot par grāmatas "Padomju Savienības nodarītie zaudējumi Baltijā" izdošanu, un pasniegt klātesošam atv. rezerves brig. ģen. Vilmāram Kukainim Latviešu Virsnieku apvienības 90. gadu jubilejas medāli.

Minētā grāmata izdota ar Eiropas Parlamenta Eiropas Tautas Partijas (ETP) grupas un deputātes Ineses Vaideres atbalstu sadarbībā ar Latvijas Okupācijas izpētes biedrību (LOIB). Tajā ieverti 20 referāti no 2011. g. jūnijā Rīgā notikušās starptautiskās konferences, kurā piedalījās Eiropas Parlamenta deputāti, zinātnieki no Polijas, Igaunijas, Gruzijas, Vācijas un Somijas, kā arī Latvijas ekonomisti, vēsturnieki, vides zinību un militārās jomas speciālisti un eksperti.

Grāmata tiks nosūtīta bez maksas Latvijas bibliotēkām un mācību iestādēm. Tajā ir aprakstīts par padomju režīma nodarītajiem un tās radītās okupācijas sekām ne vien Latvijā, bet arī Lietuvā, Igaunijā, Gruzijā un Polijā. Līdzās ekonomiskajiem zaudējumiem un nodarījumiem videi vislielākie ir demogrāfiskie zaudējumi, tostarp izsūtīšanu, nošaušanu un citi represiju dēļ nedzimušie bērni. 

Akadēmiķis Pēteris Zvidriņš aprēķinājis, ka Latvijas kopējie tiešie demogrāfiskie zaudējumi padomju okupācijas iespaidā pārsniedz 10 miljonus cilvēkgadus. Vēl par Padomju okupācijas sekām var lasīt prof. Pārslas Eglītes rakstu "Padomju okupācijas demogrāfiskās, sociālās un morālās sekas Latvijā" (Latvijas Zinātņu akadēmijas Vēstis).

Par Baltijas valsts zaudējumiem un to kompensēšanas iespējām raksta krievu vēsturnieks Boriss V. Sokolovs minētā grāmatā. Viņš min, ka pašreizējais Krievijas vēstnieks Latvijā A. Višņakovs uzskata, ka mēģinājums pieprasīt no Krievijas kompensāciju par padomju okupācijas sekām būtu neauglīgi (mans uzsvērums) un tikai sarežģītu Krievijas un Latvijas attiecības. Vēstures prof. Inesis Feldmanis paskaidrojis Latvijas Avīzē par divpusējām vēsturnieku komisijas sarunām ar Krievijas vēstniecības pārstāvi, kur noskaidrojusies viņu nostāja: ja no Krievijas puses tiek atzīta okupācija, tad mums būtu jāpieņemas neprasīt kompensāciju un neskaitīt nepilsoņu statusu starptautisko tiesību Ženēvas konvencijas aspektā.

Deputāte Vaidere tomēr uzsver, ka Baltijā Otrais Pasaules karš nebūs īsti beidzies, kamēr netiks pilnībā Padomju Savienības noziegumi atklāti un nosodīti, kamēr noziedznieki nav sodīti un kamēr upuri nav saņēmuši vismaz morālu gandarījumu.

Ir vērts pieminēt, ka grāmatas izdošanu atbalstījuši Daugavas Vanagi, ALA un PBLA. Deputāte Vaidere nodeva 5 sējumus Klīvlandes Latviešu biedrības un Daugavas Vanagu locekļiem.

LOIB darbība tika apstādināta pārus gadus atpakaļ līdzekļu trūkuma dēļ, bet Saeima piešķīrusi 10,000 latu PSRS okupācijas zaudējumu aprēķināšanas komisijas darbības atjaunošanai.

Kā mums labi zināms, Putina valdība negrasās atzīt Baltijas valsts okupāciju, kur nu vēl maksāt kompensāciju cietušajiem. Krievijas valdība un tās padotie vēsturnieki ņirgājas par baltiešu pūlēm mēģināt aprēķināt zaudējumus okupācijas laikā. Viņi pastāv, ka komunisms Baltijā sagādāja neskaitāmus labumus: darbu, izglītību, veselības apdrošināšanu utt. Tātad padomju devums baltiešiem bija daudz lielāks nekā zaudējums. Baltijā tak, dzīves līmenis bijis tas visaugstākais visā Padomju Savienībā! (Es atceros, „Time“ bija rakstīts, ka Baltijas valstīs  apstākļi esot labāki nekā pašā Padomju Savienībā. Viņi lauzīja galvu, īsti nezinot, vai tas ir Padomju Savienības nopelns, vai pašu baltiešu!)

Ne visi krievu akadēmiķi aizstāv Putina līniju sakarā ar Baltijas valstīm. Delfi.lv bija lasāms raksts par darbu, kurš tiek veikts Krievijas Zinātņu akadēmijas Krievu vēstures institūtā Prof. Jeļena Zubkovas vadībā. Viņa saka - nav taisnība, ka augstais dzīves līmenis Baltijas valstis sasniegušas tikai pateicoties lielajiem ieguldījumiem no "centra" Maskavā. Pētījumi norāda statistiku par gadiem no 1951. līdz 1955. gadam. Pētījumi tiek turpināti.

Mēs varam tikai  pateikties par milzīgo un vērtīgo darbu, ko mūsu pašreizējā deputāte prof. I. Vaidere un kādreizējie deputāti - Sandra Kalniete un Ģirts Kristovskis - ieguldījuši Eiropas Parlamentā, lai izglītotu Eiropu par padomju noziegumiem Baltijas valstīs.
Māris Mantenieks

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru