februāris 09, 2013

“Zvaigžņu segas” siltumā - Draudzīgā aicinājuma atcere Klīvlandē


Klīvlandes latvieši sasparojušies - otro reizi pēc kārtas sarīkojumu zālē pietrūkst sēdvietu. Patīkama problēma, kas norāda uz publikas atsaucību. Tā notika Valsts svētkos, kad Klīvlandē viesojās Ņujorkas Latviešu koris. Tā arī Draudzīgā aicinājuma atcerē, kad vieslektors bija agrākais klīvlandietis Kalvis Cers no Čikāgas. Sanāca visas paaudzes - skolas bērni, Kalvja skolas biedri un sirmgalvji - viņa vecāku draugi un laika biedri. Kalvis dzimis Klīvlandē, uzaudzis mūsu acu priekšā, gājis Apvienotās draudzes skolā, kur toreiz biju pārzine. Viņa māte bija viena no mūsu skolotājām un tēvs - skautu vadītājs. Kalvis bija Annas Novickas audzinātā klasē, kas izcēlās ar centību mūsu skolā un bija kodols Gaŗezera 1982. gada izlaidumā. Tagad mēs, audzinātāji, ar gandarījumu vērojam, ka vairāki šīs klases absolventi ir redzami latviešu sabiedrībā.

Kalvis Cers
Kalvis Cers Čikāgā blakus maizes darbam (polimeru inženieris) kalpo Sv. Pēteŗa draudzē, ir mazskautu vadītājs, dzied Čikāgas vīru korī un pieder Tālavijas korporācijai. 

Gaŗezers ir mīļš visai Ceru ģimenei, kur vairākus gadus Kalvja dzīves biedre Elisa bija vidusskolas direktore un viņu bērni apmeklēja vidusskolu. 

Nav brīnums, ka tik daudz klīvlandiešu juta īpašu aicinājumu nākt uz sarīkojumu svētdien, 27. janvārī, pēc dievkalpojuma.

Intriģēja arī Kalvja runas neparastais tēmats - Zvaigžņu vērošana ar latviskām acīm.




Anda Prātiņa
Kuplo publiku sveica Klīvlandes Latviešu biedrības valdes locekle, sarīkojuma kārtotāja Anda Prātiņa. Viņa iesāka ar kodolīgu atskatu par Draudzīgā aicinājuma sākumu un nozīmi. Pēc kopējās dziesmas Nevis slinkojot un pūstot viņa aicināja organizāciju pārstāvjus pasniegt veltes vietējām jaunatnes audzinātājām-organizācijām.


Egils Apelis
Daugavas Vanagu apvienības priekšnieks Zigurds Reineks aprādīja, ka latviešu skolas audzina mūsu nākamās paaudzes un pasniedza aploksni skolas pārzinei Ingai Reinekai un gaidu vienības vadītājai māc. Sarmai Eglītei. Pēc viņa nāca Pensionāru apvienības pārstāvis Uldis Kronītis, Apvienotās draudzes priekšnieks Egils Apelis un dāmu komitejas priekšniece Baiba Apele. Klīvlandes Latviešu biedrības priekšnieks Kalvis Kampe vispirms pasniedza ALA Atzinības rakstu Baibai Caunītei par ilggadīgu darbu biedrības valdē un izglītības laukā, pēc tam gadskārtējo atbalstu skolai, skautiem un gaidām. Anda Prātiņa ziņoja, ka arī Klīvlandes Kreditsabiedrība ir apdāvinājusi iepriekšminētās organizācijas.

Runu sākot, Kalvis Cers atzinās, ka ir “aizrāvies” ar astronomiju un tas ir viņa vaļasprieks. Viņš daudz pētījis zvaigznes, lasījis un ieguvis zināšanas par zvaigznēm un dažādu tautu un kultūru uzskatiem par debess spīdekļiem. Zinātni par seno laiku astronomiju sauc par archeoastronomiju vai etnoastronomiju. Katrai senai kutūrai ir sava izpratne par zvaigznēm. Kalvim interesē seno latviešu ticējumi. Kamēr šīs zinātnes nozares atsevišķās tautās ir augsti attīstītas un tiek studētas, tās tikpat kā neeksitē Latvijā. Par labāko informācijas avotu viņš uzskata žurnālu Zvaigžņotā debess un profesora Jāņa Klētnieka rakstus. (Te atkal sakritība - profesors Klētnieks ir radinieks pazīstamajam kādreizējam Latviešu skautu priekšniekam, vadītājam Valdim Klētniekam.)

Kalvis secina, ka mūsu senči vērojuši debess spīdekļus, bet nav bijuši astrologi.  Viņu bagātā iztēle parādās tautas dziesmās un teikās par Sauli, Mēnesi un zvaigznēm pārnestā nozīmē. Vienai lietai var būt vairāki nosaukumi, un vārdiem var būt dažādas nozīmes. Ievērojama loma ir tā sauktajai Debesu draudzei. Vārds „Dievs“ sākotnēji nozīmēja „debesis“, it īpaši gaišas dienas laikā. Mēness ir Saules vīrs; bālēliņa un kaŗavīra palīgs. Saules meitas ir saulei tuvākās planētas, bet Saules dēli - attālās planētas.  Ekliptika - Saules ceļš, pa kuŗu riņko planētas, Mēness un Saule. Zvaigznes sadala zvaigznājos. Vispazīstamākie ir Lielie Greizie Rati (Big Dipper), Mazie Greizie Rati (Little Dipper) un Sietiņš (Pleiades). Cassiopeia ir Josta. Andromeda ir Ūsiņa zvaigznājs; Virgo ir Vērpēja, Orion - Pļāvējs, Leo/Lion -Vilks, Gemini/Twins - Dieva dēlu pirts.

Savu priekšnesumu Kalvis papildināja un ilustrēja ar vairākām tautas dziesmām: Mēnestiņis nakti brauca; Saule rāja mēnestiņu u. c. 
   Mēnestiņis nakti brauca,
   Mani ņēma ormaņos.
   Mēnestiņis man iedeva
   Savu zvaigžņu mētelīti,
        Savu zvaigžņu mētelīti,
        Sešu zaru zobentiņu.
        Ik no zara kaldināju
        Māsiņai vainadziņu.

Visiem atmiņā paliks teika par Lielajiem Greizajiem Ratiem. Vilkam no bada vēders pie muguras lipis, kad viņš ieraudzījis iejūgtu zirgu. Kaut vilks nedrīkst ēst iejūgtu zirgu, viņš tomēr meties tam virsū, bet palicis tukšā, jo rati ar visu zirgu uzrauti pie debesīm. Un tur tos sauc par Greizajiem Ratiem.

Kalvis atzīstas, ka varētu runāt par zvaignēm visu dienu. Viņš aicina citus skatīties zvaigžņotās debesīs un vērot spīdekļu ceļus izplatījumā. Tas iespējams visiem un visur.  Nav nepieciešami dārgi teleskopi, lai baudītu grandiozo parādi nakts debesīs. Viņš priecājas par iespēju stāstīt klīvandiešiem par saviem atklājumiem, vērojot zvaigznes un saistot tās ar latviešu tautas dziesmām. Klausītāji pateicās ar applausiem. Anda Prātiņa Kalvim dāvināja sava vectēva, Arvīda Brastiņa, grāmatu  Saules teiksma.

Kalvis Cers un Artūrs Rubenis
Pēc referāta neviens mājās nesteidzās, jo saimniece bija sagatavojusi sevišķi gardu maltīti. Saviesīgā stundā valdīja omulīga labsajūta. Tad arī bija iespējams  personīgi pateikties Kalvim par jauko un interesanto referātu.

Publikas apmierinātie smaidi norādīja, ka sarīkojums izdevies! Par to pateicība sarīkojuma vadītājai Andrai Prātiņai! Tāpat kā pērnā gada Draudzīgā aicinājuma atcerē, viņa parādīja savas izcilās organizatores spējas, pieaicinot  talantīgus palīgus. Smagākais darbs ir virtuvē, kur saimniekoja Baiba Krauforde (Crawford) ar dēlu Ianu un vīru Billu, kā arī Francis Bauers un Sandra Nichols. Sarīkojuma skaisto sludinājumu bija gatavojusi Zanda Bauere. Tas parādījās vietējās Draudzes ziņās, KLB blogā un Internetā. Izsūtīti arī personīgi ielūgumi ar pastkartītēm un e-pastu. Patīkamu gaisotni radīja zvaigžņotās galdu dekorācijas. Par tām jāpteicas Zentai Apinei un Baibai Apelei. Egils Apelis sarūpēja technisko iekārtu, kas bija nepieciešama runas ilustrēšanai.

Sarīkojums deva pārliecību, ka Draudzīgā aicinājuma ideja ir dzīva un nes augļus Klīvlandē.
Maija Grendze

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru