jūnijs 03, 2013

Pianists Andrejs Osokins starptautiskās sacensībās Klīvlandē


Katru otro gadu Klīvlandē uz sacensībām uzaicina piedalīties vispasaules jaunos pianistus. Klīvlandes Starptautiskais klavieru konkurss dibināts 1994. gadā, pārņemot 1975. gadā dibināto Casadesus Internacionālo klavieru konkursu, kas radās sadarbībā starp Roberta Casadesus sabiedrību un Klīvlandes Mūzikas institūtu, godinot franču pianistu Robertu Casadesus. Klīvlandes klavieru konkurss ir viens no ievērojamākiem pasaulē, un laureāti saņem krietni lielas summas, sākot ar $50,000 pirmajai vietai un iespēju koncertēt ar slaveno Klīvlandes orķestri.

Pianists Andrejs Osokins
Konkursam piesakās vairāki simti censoņu, bet izvēlēti tiek tikai 30 labākie (šogad gan piedalīsies 32, jo izvēle esot bijusi ļoti grūta ar spējīgiem talantiem). Dalībnieku vecums ir ierobežots - līdz 30 gadiem. Šī gada sacensības būs no 30. jūlija līdz 11. augustam, un spēlēšanas secību dalībnieki izvilks “biļešu” veidā konkursa atklāšanas vakarā.

Šogad konkursā Latviju pārstāvēs Andrejs Osokins. Pirms pāris gadiem censone no Latvijas bija Arta Arnicāne, un pirms viņas Armands Ābols, Lauma Skride, un Juris Žvikovs.  Tik tiešām censoņi nāk no visām pasaules malām, bet 2013. gada vislielākās grupiņas ir no Ķīnas (6), Krievijas (5) un ASV (4).

Andrejs Osokins dzimis 1984. gadā un, mācoties klavieru spēli no 5 gadu vecuma, koncertējis jau sākot ar 14 gadiem. Beidzis Latvijas Mūzikas akadēmiju un, saņemot Yamaha stipendiju, pārcēlās uz Angliju, lai uzsāktu mācības Trinity Mūzikas kolledžā un saņemot licenciata un apvienības (fellowship) diplomus. 2008. gadā Andrejs iestājās Karaliskajā Mūzikas akadēmijā, mācoties pie Hamish Milne. Saņēmis vairākas balvas, viņš beidza akadēmiju ar maģistra grādu mūzikā.

Vēlēsim Andrejam labas sekmes un panākumus Klīvlandē!
Autore - Anda Cooks

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru