augusts 10, 2012

Elzai Kalniņas kundzei - 100!


Ziedi, ziedi, un vēl vairāk ziedu!
Elza Kalniņas kundze kopā ar
mazmeitu Indru Lāci
 Ik mēnesi Klīvlandes Latviešu pensionāru apvienības rīkotās sanāksmēs ar ziedu atzīmē grupai piederīgo dzimšanas dienas, kuŗas iekrīt attiecīgajā mēnesī. Bet 16. maijā katrs Klīvlandes Apvienotās draudzes sarīkojumu zālē ienācējs pats nesa vismaz pa ziedam. Un ikviens devās atnestos ziedus sniegt Elzai Kalniņai, kuŗa svinēja savu 100. dzimšanas dienu.

Ziedi vairojās vāzēs, kuŗas jau ar paredzēšanu bija novietotas uz skatuves, galdiem, pat uz grīdas. Apvienības priekšsēdis Jānis Resnis arī ieminējās, ka Kalniņa kundzes meita un mazbērni atnesuši ziedus savas mātes/vecmāmiņas gadu vairumā. Nu, protams, kā izteicās asprātīgais apvienības priekšnieks, latviešiem pieņemts dāvāt ziedus pārskaitlī – tātad jāgaida līdz nākošam gadam šo pārkāpumu izlabot.
Un pati jubilāre smaidīga, runīga, un laipna.  Un skaista!

Par skaistumu angļu filozofs un rakstnieks Roger Scruton nesen sniedza savu atbildi uz jautājumu, ko var dēvēt par skaistu, proti – skaistums ir pilnīga dzīve, pilnīgi dzīvota un dzīvota, lai dzīvi darītu bagātīgāku līdzdzīvotājiem. Un tāds secinājums pilnīgi attiecas uz Elzu Kalniņu, kā to liecināja daudzums laimes vēlētāju, jubilāri apmīļojot un laimes, veselības dziesmu skandinot.

Vairāki organizāciju pārstāvji bija pieteikušies uzrunāt jubilāri no pults. Ieva Daukša pateicās Kalniņas kundzei par tiem ilgajiem gadiem, kad viņa kā draudzes ērģelniece bagātināja visus dievkalpojumus ar brīnišķīgo ērģeļu spēli. Maija Grendze, pārstāvot Klīvlandes Latviešu biedrību, silti uzrunāja jubilāri, atceroties pašaizliedzīgo sadarbību, bagātinot Klīvlandes Latviešu biedrības pasākumus. Anda Cook, pārstāvot Klīvlandes Latviešu koncertapvienību, atgādināja klātesošiem, ka Kalniņa kundze bija viena no KLK iedvesmotājām un stūrakmens, kas uzsāka šo pirmo ASV latviešu apvienību, patreiz visilgāk pastāvošo ASV. Klīvlandes Apvienotās draudzes skolas pārzine Nora Renerte izteica pateicību par daudzējādo un daudzgadīgo sastrādi ar skoliņu. Komponiste un Latviešu kultūras biedrības TILTS pārstāve Dace Aperāne savā apsveikumu vēstulē sumināja jubilāri visu ASV koncertapvienību vārdā.
Jubilāre kopā ar meitu Ilzi Lāci

Viscaur suminājumiem vijās mūzikas tēma, jo mūzikas skaistums ir Kalniņa kundzes būtība. Pianists Jānis Zemzars papildināja šo tēmu, atskaņojot vairākas Brāmsa kompozīcijas.

Kā jau parasts pie pensionāriem, ziedus saņēma šā mēneša jubilāri, un saiets noslēdzās ar gardu mielastu. Kalniņa kundzes ģimene bija gādājusi par tortēm, un neizpalika arī vīns.

Kalniņa kundze un viņas ģimene izsaka pateicību par dāsnajiem ziedojumiem, viņu atceroties!

Latīņu vārdi - logos un gnosis - abi apzīmē zināšanu, bet zināt var ar prātu – logos, vai ar sirdi - gnosis. Elza Kalniņa savas dzīves pūrā līdztekus ir krājusi sirds un prāta gudrības, vadot pilnīgu dzīvi un aplaimojot līdzcilvēkus. Par to viņai pateicamies un vēlam turpināt pa skaistuma takām!


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru