augusts 12, 2012

Mārtiņa Daukša Piano Recital


„Bija grūti atrast Klīvlandes latviešu kalendārā kādu brīvu nedēļas nogali, lai Mārtiņš varētu sniegt savu koncertu,“ stāsta Ieva Daukša, kuru sastopu dažas stundas pirms koncerta rosāmies draudzes nama lielajā zālē. Klīvlandiešiem šis pavasaris viss esot aizņemts ar sarīkojumiem, tāpēc vienīgā iespēja rīkot koncertu bijusi piektdien, 1. jūnija vakarā. Ieva nedaudz raizējās par sabiedrības atsaucību sava dēla koncertam, bet raizes bija veltas – gandrīz visas skatītāju vietas bija aizņemtas. Mārtiņu šeit īpaši mīl, un viņa klaviermeistarība tiek augstu vērtēta!
Ar Mārtiņu Daukšu esmu pāris reizes runājusies latviešu sarīkojumos, „Pastalniekos“ kopā dejojām, tomēr personiski viņu nepazīstu. Jāatzīst, viņš atstāj labu iespaidu – stalts, dižena auguma latviešu puisis ar vienmēr labsirdīgu smaidu un atklātu acu skatienu. Kad pirmo reizi redzēju viņu spēlējam klavieres kādā Klīvlandes sarīkojumā, biju pārsteigta par viņa roku veiklību un graciozitāti! Mūzika plūst caur viņa rokām un notur klausītājus vienā elpas vilcienā no skaņdarba sākuma līdz pat beigām.

Šeit gribas teikt paldies Mārtiņam par J.S.Bacha 4. Franču svītas diviem izvilkumiem D minorā Allemande un Air, kas lieliski ievadīja koncerta sākumu ar šiem 18. gadsimta izciliem skaņdarbiem. Tiem loģiski sekoja V.A.Mocarta 1778. gadā tapušās klavieru sonātes A minorā trīs daļas: Allegro maestoso, Andante cantabile con espressione, Presto. Un tad gan likās, ka vajadzīga atelpa – gan klausītājiem, gan pašam pianistam. Tik piesātināta bija koncerta pirmā daļa!

Otrās daļas sākumā ievēroju, ka daži skatītāji zālē pārsēdušies tuvāk skatuvei un tai pusei, no kuras labāk redzama Mārtiņa klaviermeistarība. Arī mana deviņgadīgā meita iekārtojās krēslā ērtāk un nepacietīgi gaidīja koncerta turpinājumu. Jāatzīst, viņa kopš agras bērnības jau vesta uz klasiskās mūzikas koncertiem, un ne vienmēr tie viņu interesējuši. Bet Mārtiņa izpildījumos viņa īpaši ieklausās. Vai tas būtu pianista šarms, roku meistarība vai mūzikas plūdums? Lai vai kā, bet koncerta otrā daļā ietvertām J.Mediņa trim dainām un J.Ivanova piecām prelūdēm lieliski iederējās blakus arī franču impresionista M.Ravela klavieru instrumentālā tekstūra. Vienotā ritmā tik sapņaini un krāsaini kā no Purvīša ainaviskās miglas izrāvies rīta rasas spirgtums. Lieliski! Izcils sniegums! Skatītāju aplausi neļauj Mārtiņam aiziet, un viņš dāvina visiem vēl vienu J.Mediņa dainu.

Un kurš pirms tam satraucās, ka piektdienas vakars nav piemērots klaviermūzikas koncertam? Daukšu kuplā ģimene visi kā viens rūpējās par viesu labsajūtu. Pie vīna glāzes vēl bija iespēja vēlēt Mārtiņam panākumus nākotnē un ielūkoties viņa klavierskolotājas lepnajā smaidā par sava skolnieka talantu, kas nu jau aiziet pats savu ceļu.

Raksta autore: Anita Zvirgzde

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru